Spodziewasz się zagranicznych gości? A może planujesz imprezę rodzinną i chcesz podać coś wyjątkowego? Możesz oczywiście spróbować przyrządzić sushi czy podać śródziemnomorskie potrawy, ale ciekawym pomysłem, który z pewnością znajdzie uznanie w oczach Twoich gości, będzie także przygotowanie staropolskiej uczty.
Żurek po staropolsku
Żurek to jedna z tradycyjnych polskich potraw, dlatego jeśli planujesz wydać obiad w tym stylu, to żurku nie może zabraknąć na Twoim stole. Koniecznie w takim żurku powinna znaleźć się biała kiełbasa, suszone grzyby oraz odrobina chrzanu. Z pewnością zdobędziesz serca gości podając żurek w wydrążonym bochenku kołacza.
Dziczyzna w sosie
Polowania były jedną z bardziej lubianych przez naszych przodków rozrywek, a to oznacza, że na ich stołach (a przynajmniej na stołach szlacheckich) często gościła dziczyzna. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości możesz przygotować sarninę lub mięso z dzika na sposobu staropolski. Mięso powinno zostać upieczone, można jest także zamarynować i usmażyć dodając cebuli, marchewki oraz podbijając odrobiną śmietany.
Makaron migdałowy na deser
Typowo staropolskim deserem była masa z tłuczonych migdałów łączona z ubitymi białkami i cukrem. Taka migdałowa bez może być wspaniałym deserem.
Napój naszych praojców
Doskonałym dopełnieniem kuchni staropolskiej, będzie złoty napój, którym raczyli się nasi przodkowie i nie, nie chodzi tutaj o piwo, ale o napój alkoholowy na bazie miodu, czyli miód pitny. Można kupić gotowy miód w sklepie, ale o wiele smaczniejszym i bardziej efektownym będzie podanie miodu pitnego wykonanego samodzielnie. Do jego przygotowania konieczne będą drożdże do miodu oraz samego miodu. W zależności od tego w jaki sposób przygotujesz brzeczkę możesz stworzyć miód półtorak, dwójniak, trójniak czy czwórniak, a nawet piątka. Cała istota produkcji takiego miodu polega na przygotowaniu odpowiedniej matki drożdżowej, w czym niezbędne są droższe do miodu, o których dokładniejsze informacje znajdziesz tutaj w artykule Rodzaje miodów pitnych i ich lecznicze właściwości Następnie należy przygotować brzeczkę rozcieńczając miód – wodą.